Slováci odštartovali kvalifikáciu na ME v stolnom tenise úspešne

28.03.2018 Celý región

Bratislava 27. marca (TASR) - Slovenskí stolní tenisti vstúpili úspešne do kvalifikácie na majstrovstvá Európy tímov. Muži si v utorok na domácej pôde v Bratislave poradili s Ukrajinou 3:1, ženy zdolali rovnakým pomerom Belgicko.

Muži hrajú v prvej fáze kvalifikácie v elitnej A-kategórii, v ktorej z každej trojčlennej skupiny postúpia prvé dva tímy priamo na finálový turnaj. Ako prvý nastúpil v utorok Ľubomír Pištej proti Jevhenovi Pryščepovi. Úvodný set síce prehral 5:11, ale ďalšie tri boli už v jeho réžii a tešil sa z triumfu 3:1. Rovnakým pomerom zvíťazil aj čínsky rodák v slovenskom drese Jang Wang nad Jaroslavom Žmudenkom, keď mu pustil iba druhý set. Alexander Valuch mal najťažšiu úlohu, nastúpil proti naturalizovanému Kchou Lejovi, 35. hráčovi svetového rebríčka a s favoritom prehral jasne 0:3. Rozhodujúci bod pre domácich získal Pištej, ktorý zdolal Viktora Jefimova 3:0.

Zverenci trénera Jaromíra Truksu sa najbližšie predstavia v máji v Bielorusku. Prvá fáza sa hrá systémom v skupinách každý s každým doma-vonku.

Slovenky majú ťažšiu cestu na šampionát, keďže hrajú v B-kategórii. Na postup na ME potrebujú skončiť na prvých dvoch miestach vo svojej 5. skupine a potom v 2. fáze kvalifikácie musia uspieť v barážovom zápase s jedným z tímov z tretích miest v skupinách A-kategórie. Ako prvá nastúpila Barbora Balážová, ktorá si v dramatickom zápase poradila s Nathalie Marchettiovou tesne 3:2, Eva Ódorová potrebovala na triumf nad Lisou Lungovou o jeden set menej (3:1). V treťom stretnutí Tatiana Kukuľková podľahla Natache Koszulapovej 0:3 na sety a tak dostali Belgičanky nádej na zvrat. Ten však neprišiel, v poslednom zápase Balážová zdolala Lungovú 3:2, keď otočila z 0:2 a zaistila triumf SR 3:1. Ženy sa najbližšie predstavia v Bosne a Hercegovine.

muži - A-kategória, 5. skupina:

Slovensko - Ukrajina 3:1
Ľubomír Pištej - Jevhen Pryščepa 3:1 (-5, 3, 8, 9)
Jang Wang - Jaroslav Žmudenko 3:1 (5, -8, 6, 6)
Alexander Valuch - Kchou Lej 0:3 (-8, -9, -7)
Pištej - Viktor Jefimov 3:0 (1, 8, 8)

ženy - B-kategória, 5. skupina:

Slovensko - Belgicko 3:1
Barbora Balážová - Nathalie Marchettiová 3:2 (-8, 9, 12, -6, 3)
Eva Ódorová - Lisa Lungová 3:1 (7, 9, -8, 5)
Tatiana Kukuľková - Natacha Koszulapová 0:3 (-8, -3, -9)
Balážová - Lungová 3:2 (-6, -10, 11, 4, 8)
 

Vyberte región